De Macht van de gewoonte
In onze visie staat het talent van de mens centraal in het bereiken van succes. En toch is het niet zo gemakkelijk om alles te geven wat je hebt. En waarom is dat dan zo? Dat vinden wij een belangrijke vraag.
Misschien omdat de veiligheid onvoldoende is gewaarborgd om te durven zijn wie je werkelijk bent. Authentiek zijn is populair, maar bewust of onbewust kies je een andere invulling van jouw zijn en doen. Misschien heb je heb je neus al een paar keer gestoten en kijk je wel beter uit. Of het is niet in je opgekomen om ‘het’ op een andere manier te doen. Misschien omdat er nu eenmaal een set van regels is. Of omdat het een gebruik is om iets op een bepaalde manier te doen. Dat zijn de patronen en heel vaak zijn we ons niet eens bewust waarom we iets doen zoals we het doen.
Maar veranderen kan. En sterker nog, het is leuk om samen uit te zoeken hoe iets beter kan, in het belang van de medewerkers, managers (guess what, zij zijn ook medewerkers), klanten, partners en leveranciers.
Wij kijken naar de structuur met de klassieke verander-aanpakken, maar zeker ook naar de cultuur met een antropologische blik. En dat is allesbehalve vaag. Dat is het gesprek voeren over het niet-bespreekbare, het benoemen van het niet benoembare, de dialoog in een team groter gezelschap en last but not least – het met elkaar delen van beelden: hoe een team zichzelf ziet (EMIC-blik) en hoe anderen dat zien (ETIC). Heel verhelderend en interessant, als het gesprek goed en zorgvuldig wordt begeleid.
Wij hebben 100 theorieën bestudeerd. Zo hebben we geleerd van Benedictus van Nursia (rond 500 na Christus) dat je maar aan één ding tegelijk kunt denken. In de praktijk doen we alles tegelijk, wat zou het je brengen om meer focus te hebben? Daarom hebben we het zone concept ontwikkeld.
We zien de kracht van kwetsbaarheid van Brené Brown, het grote inzicht van Theory U en zien ook de kracht van religieuze verhalen. Het leiderschap van Mozes bijvoorbeeld.
En natuurlijk maken we gebruik van Sinek, Covey, Pink, Kotter, Wilber, Laloux, Lencioni en ga zo maar door.
Maar ook van misschien minder bekende antropologische leermeesters, zoals Leandro Herrero, Edgar Schein, Mogobe Ramose, Lewis, Willem de Liefde, Dave Gray, Oscar David en Joris Luijendijk. Theorieen over Identiteit, Macht, Liminaal denken, Deep Democracy, de (Le)KGotla en omgangsvormen.
Het belang van de ruimte waarin je bent
We hebben in de afgelopen periode het verschil ervaren tussen kantoor en thuis, tussen vergaderzalen en zoom-mozaiekjes.
Ben Tiggelaar heeft ons eerder al geleerd dat de ruimte waarin je bent een belangrijke rol vervult in onze effectiviteit. Sumantra Ghoshal vertelde daar ook heel beeldend over in zijn speech op het World Economic Forum: ‘The smell of the place’. Wij noemen dat zones en dat moet je zien als fysieke ruimtes, die natuurlijk een virtuele ruimte in zich dragen.
In ons concept zien wij 5 zones van zijn en denken. Zones, die elkaar voortdurend beïnvloeden, maar heel goed naast elkaar staan en focus geven. De kunst van leiderschap is om anderen voor te gaan, steeds met éénpuntsaandacht door die zones. Eén voor één.
In een hoog tempo en als in een lemniscaat vlieg je door die zones heen en alles krijgt steeds die volledige aandacht. En daar kun je dus veilig experimenteren met gedrag dat past bij de doelstelling van die zone. Daar kun je fouten maken en onderzoeken wat bij je past en wat niet.
En ondertussen zie jij als leider de samenhang. Process design en facilitation is een kernkwaliteit van een leider.
Wij onderscheiden de volgende 5 zones:
En als wij zover zijn publiceren wij onze visie, het concept en verhalen over al die theorieën in ons boek: De Macht van de gewoonte.